Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ


Για άλλη μια φορά η γειτονιά των Εξαρχείων έχει την εικόνα κατεχόμενης περιοχής. Με αφορμή την επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ τα ξημερώματα της 5ης Γενάρη νέες ειδικές δυνάμεις ήρθαν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, ενώ άντρες της ασφάλειας προχώρησαν σε αδικαιολόγητες, προκλητικές και βίαιες προσαγωγές και εξακριβώσεις στοιχείων ανθρώπων που βρίσκονταν στο δρόμο ή σε σπίτια και μαγαζιά. Κι όλα αυτά τη στιγμή που πάγιο αίτημα όλων μας είναι ο αφοπλισμός της αστυνομίας και η απομάκρυνση των ειδικών δυνάμεων από τη γειτονιά (θυμίζουμε τη μαζική συγκέντρωση 1000 και πλέον κατοίκων στις 16/12 στο αστυνομικό τμήμα). Για άλλη μια φορά όσοι ζούμε στα Εξάρχεια αποτελούμε τους εν δυνάμει ενόχους με κριτήριο τη διεύθυνση κατοικίας μας, τον τρόπο ζωής μας. Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη στοχοποίηση και την ενοχοποίηση μιας ολόκληρης γειτονιάς, όταν και τα ΜΜΕ επιμένουν να χαρακτηρίζουν τα Εξάρχεια "άβατο".

Ως κάτοικοι των Εξαρχείων έχουμε έρθει συχνά αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής, τόσο στις κινητοποιήσεις μας (κεραίες, Πεδίο του Άρεως, δημαρχείο) όσο και στην καθημερινή μας ζωή, καθώς και με τη ρίψη χημικών που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφυκτικό για οποιονδήποτε ζει, δρα και κινείται στην περιοχή. Σε καμιά περίπτωση δε μας εκφράζει η λογική «του μασκοφόρου εκδικητή» που με ένα καλάσνικοφ βγαίνει στο δρόμο και σκοτώνει. Θεωρούμε τέτοιου είδους πράξεις αντίθετες με τη λογική του μαζικού κινήματος, αντίθετες με την όποια δράση και διεκδίκηση έχει αναπτύξει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων στο παρελθόν και θα συνεχίσει να αναπτύσσει. Αυτού του είδους οι πρακτικές γίνονται αφορμή για ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το γεγονός οι αστυνομικές δυνάμεις με περισσό θράσος έζωσαν ακόμα και το σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου λες και οι «ένοχοι» θα βρίσκονταν εκεί.

Θεωρούμε την κατάσταση αυτή μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου υποβάθμισης της γειτονιάς μας:
  • Η εικόνα εγκαταλειμμένης περιοχής όπου ο δήμος αρνείται να φροντίσει τους ελεύθερους χώρους (Λόφο του Στρέφη, Τοσίτσα, πλατεία)
  • τα σχέδια για την ανέγερση νέων πολυώροφων κτηρίων σε σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν χώροι πρασίνου και να βελτιώσουν πραγματικά τις συνθήκες ζωής μας (οικόπεδο Χ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζ. Πηγής που εδώ και 20 μέρες δεν λειτουργεί ως πάρκινγκ και στο παρελθόν ο Δήμος έχει αρνηθεί να διαμορφώσει σε χώρο πρασίνου)
  • η δημιουργία της εντύπωσης ότι τα Εξάρχεια είναι μία γειτονιά ανασφαλής και την λυμαίνονται εγκληματίες
  •   η ρίψη χημικών ουσιών ιδιαίτερα βλαβερών για τη δημόσια υγεία
ως στόχο έχουν την απομάκρυνση των κατοίκων από τη γειτονιά. Γιατί άραγε; Μήπως για να μετατραπεί από ζωντανός χώρος κατοικίας, ψυχαγωγίας και ανταλλαγής απόψεων σε άλλη μια περιοχή του κέντρου γεμάτη με γραφεία και νυχτερινά κέντρα;

Ως Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων επιλέγουμε έναν τρόπο δράσης συλλογικό, ανοιχτό, δημιουργικό, με παρεμβάσεις οικειοποίησης της γειτονιάς και διεκδίκησης ελεύθερων χώρων. Θέλουμε τα Εξάρχεια χώρο ζωντανό, κοινωνικό για μικρούς και μεγάλους χωρίς ειδικές δυνάμεις και ΜΑΤ. Εμείς, οι κάτοικοι των Εξαρχείων, δηλώνουμε ξεκάθαρα πως θα αντισταθούμε, θα αγωνιστούμε, θα διεκδικήσουμε και θα νικήσουμε. Ο φόβος τους δε μας ταιριάζει!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AddThis Smart Layers